четвъртък, 7 октомври 2021 г.

 



С Решение на Министерски съвет от 15.07.2021 г. е приета Стратегия по заетостта на Република България 2021-2030 г. Действията в Стратегията са обвързани и с ангажиментите на България в областта на заетостта, произтичащи от необходимостта от изпълнение на Плана за действие на Европейския стълб за социалните права. Целите и приоритетите на Стратегията по заетостта 2021 – 2030 г. са изведени благодарение на извършен SWОT анализ на състоянието на пазара на труда. Една от възможностите, очертани в анализа, е свързана с предоставяне на адекватно на пазара на труда образование и обучение: 

„Промени в план-приема за образование за по-пълно адаптиране към търсенето на работна сила; за безработните – изпреварващи обучения и обучения по заявки на работодателите; обучения за заетите; внос на работна сила от трети страни; осигуряване на необходимите средства от държавния бюджет, обучение на заети и безработни лица за придобиване на търсените от работодателите умения, включително изпреварващо обучение, масово обучение на населението за придобиване на цифрови умения“. 

В рамките на дейностите е предвидено създаване на единна дигитална платформа за онлайн обучение на възрастни, вкл. на безработни и заети лица, която ще предостави възможности за онлайн обучение за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, за които това е възможно. За осигуряване на високо качество на обучението се предвижда механизъм за външно оценяване на резултатите от обученията за придобиване на професионална квалификация, финансирани с публични средства, чрез развитие на услугите за обучение на възрастни. Сред дейностите е посочено актуализирането на  държавните образователни стандарти и учебните програми с цел повишаване на качеството на учебния процес и осигуряване на съответствие на придобиваните умения с потребностите за успешна професионална реализация и активно гражданско поведение. 

Процесът на изпълнение ще се проследява чрез система от индикатори за мониторинг и анализ на напредъка по изпълнение на Насоките за заетост, одобрени от Комитета по заетостта към Европейската комисия, както и посредством индикаторите за отчитане на напредъка по изпълнение на Европейския стълб за социални права.





Няма коментари:

Публикуване на коментар